Limburgse Streekproducten
Kitchen Chat and meer…
Kitchen Chat and meer…
2de en 4de donderdag van de maand aan 60 euro pp excl dranken
serveren wij verschillende gerechten om te delen, wij starten met koude voorgerechten, daarna een soep als overgang en enkele warme gerechten met een verscheidenheid aan salades. Eindigen doen we met een heerlijk dessert…Perfect om iets te vieren maar ook gewoon met je tweetjes een gezellig samenzijn. Wil je er als eerste bij zijn? De reservaties gaan open vanaf half december dus hou zeker onze nieuwsbrief in de gaten of schrijf je nog snel in 🙂
ERKEND STREEKPRODUCT
De waterkersteelt in Vlaanderen is vrij jong in vergelijking met andere traditionele groententeelten. Zo ook in vochtig Haspengouw waar in Horpmaal en Lauw de eerste waterkersbedrijfjes rond WOII ontstonden. Het lokale bronwater was en is nog steeds ideaal voor de teelt van deze gezonde vollegrond groente. De familie Vansimpsen zorgt voor eigen waterkerszaad, men laat een aantal bedden waterkers “opschieten” , daarna worden deze planten gedroogd en kan men het zaad oogsten. Tussen maart en half augustus wordt de waterkers gezaaid, hierdoor heeft men het jaar rond waterkers mits de plantjes te beschermen tegen de vorst. De gezaaide waterkers wordt na een zevental weken uitgedund en overgeplant in een andere bakken, allemaal handenarbeid. Bij het eerste daglicht wordt de waterkers geoogst en zo snel als mogelijk verpakt. De waterkers van St-Lucie vind je regelmatig terug op je bord in Vous Lé Vous |
Omstreeks het midden van de vorige eeuw telden vele weilanden in onze gemeente nog tal van kerselaren van de “prunus avium” of de bigarreau. De laatste jaren stelt men echter vast dat er van langsom minder “Jommerteingse” aan de takken hangen. De bigarreau van Wimmertingen werd verhandeld op de veilingen van Borgloon en Sint-Truiden. Het was een vrij dure kers waarvan de prijs schommelde tussen de 7 à 10 Belgische frank het kilogram. De kleur van de plukrijpe vrucht varieert van geel-rood tot kastanjebruin. De hartvormige rugnaad is rood. De blinkende gespannen vruchthuid geeft een krakend gevoel bij het eten. Het vlees is vastgehecht aan de pit. Is dit product van eigen bodem gedoemd te verdwijnen? Wellicht is de achteruitgang ervan de laatste jaren te wijten aan zijn gevoeligheid voor het barsten. Een forse regenbui volstaat om de rijpe kers te laten openspringen. Men kan zich allicht de ontgoocheling en de ontmoediging van de kersentelers voorstellen, wanneer zij hun inspanningen van een volledig jaar in een klap vernield zagen door een gril van de natuur.
De volksmond beweert dat de eerste kerselaar in ons dorp zou gestaan hebben bij het huis op de hoek van de smetstraat, laat dat nu net Vous lé Vous zijn 🙂
De uitwerpselen van een duif, die van elders was komen overvliegen, zouden een pit bevat hebben waaruit de eerste boom zou gegroeid zijn.
Sinds eind 2015 heeft Hasselt er een smaakvol adres bij nl de smaakwinkel, deze streekproducten winkel gelegen in het majestueuze huis de corswarem krijgen streekproducten in de brede zin van het woord een ereplaats.
In onze streekproductenwinkel kan u terecht voor allerhande streekproducten, zowel voor het eindejaar, kerst, valentijn, moederdag, vaderdag, alsook relatiegeschenken bent u bij ons aan het juiste adres.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en of bestellingen Info@smaaksalon.be
Bekijk onze pagina en resultaten op de pagina van MET VIER IN BED